TOYOTA ФИНАНС

Zaposlenici Toyote volontirali na prvenstvu Hrvatske u sklopu Specijalne Olimpijade


Toyota putem kampanje „Start your Impossible“ želi inspirirati sve svoje zaposlenike, partnere i kupce na stvaranje inkluzivnog društva bez diskriminacija. Zbog toga je Toyota dugogodišnji globalni partner Olimpijskog i Paraolimpijskog pokreta. Partnerstvo je ove godine prošireno i na Međunarodnu Specijalnu olimpijadu (Special Olympics international), organizaciju koja promiče razumijevanje, prihvaćanje i integraciju ljudi s intelektualnim teškoćama.



U skladu s ovim načelima društvene odgovornosti Toyota Hrvatska se povezala sa Specijalnom olimpijadom Hrvatske - nacionalnim sportskim savezom koji se bavi provođenjem sportsko-rekreativnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama. Partnerstvo se prvenstveno odnosi na zajedničke aktivnosti u kojima zaposlenici i partneri Toyote volonterski sudjeluju u sportskim aktivnostima – kao natjecatelji, ispomoć u organizaciji, suđenju itd.



Prva zajednička aktivnost bilo je Prvenstvo Hrvatske u kuglanju koje se, u organizaciji Specijalne olimpijade i Športskog društva Specijalni športovi "Luč", održavalo 16. i 17. studenoga 2021. godine u Zaprešiću. Na Prvenstvu Hrvatske u kuglanju natjecalo se više od 50 štićenika ustanova i članova udruga iz cijele zemlje. Dio zaposlenika Toyota Hrvatska aktivno se uključio u prvenstvo - združen je s jednim od natjecatelja te su se zajedno borili za odličje u kategoriji mješoviti parovi.



Osim iskušavanja kuglačkih vještina ovo volontiranje bila je prilika da se zaposlenici Toyote pobliže upoznaju s osobama s intelektualnim teškoćama, kašnjenjem u kognitivnom razvoju ili značajnim problemima u učenju. Dijeljenje entuzijazma nakon dobrog bacanja, brojanje (ne)srušenih čunjeva i druženje s natjecateljima bila je prilika za promociju inkluzije – kao dio pokreta koji osobama s oštećenjima daje priliku da ostvare svoj potencijal, razvijaju fizičke sposobnosti te pokažu hrabrost, ali i radost zbog iskustva prijateljstva.



Specijalna olimpijada Hrvatske osnovana je 1992. godine i organizira natjecanja i prvenstva diljem zemlje, i u brojnim sportovima (združeni mali nogomet, kuglanje, stolni tenis, floorball, biciklizam i trčanje samo su neki od njih). Dio je međunarodne organizacije koju je 1968. godine osnovala Eunice Kennedy Shriver i koja je danas prisutna u više od 170 zemalja. Moto sportaša Specijalne olimpijade glasi: “Dopustite mi da pobijedim. Ako ne pobijedim, podržite me da budem hrabar u pokušaju.“